متاورس چیست و چگونه کار می کند؟ صفر تا صد Metaverse

متاورس چیست و چگونه کار می کند؟ صفر تا صد Metaverse

متاورس چیست؟ احتمالاً شما هم متوجه شده‌اید که چندی پیش شرکت فیسبوک، که به تازگی نام خود را به “متا” تغییر داده است، متاورس را به عنوان آینده جهان اینترنت مطرح کرده است. به تازگی شرکت اپیک(Epic) نیز، سازنده بازی آنلاین گروهی فورتنایت، با جلب یک میلیارد دلار سرمایه در اوایل سال جاری، نشان از علاقه سرمایه‌گذاران به ورود به عرصه بازی‌های گروهی آنلاین داد. همچنین، به ناگهان متاورس به یکی از مهم‌ترین کلمات کلیدی در حوزه فناوری تبدیل شده و هر سرمایه‌گذار کریپتو در کنار خرید و فروش ارزهای دیجیتال، تلاش کرده است تا سهم خود را از این بازار پرهیاهو و نوظهور به دست آورد. حالا نیاز است با یک نگاه عمیق‌تر به سوالاتی مانند “متاورس چیست؟” و “آیا این محدود به عینک‌های واقعیت مجازی و صنعت بازی است؟” نگاه کنیم. همچنین، برای درک بهتر از زندگی در متاورس، ما را در ادامه این نوشتار همراهی کنید.

تاریخچه متاورس

برای اینکه بدانید متاورس چیست، پیش از هرچه باید تاریخچه Metaverse را بدانید. واژه “Metaverse” از ادغام دو کلمه Meta + Universe به‌دست آمده است. “متا” از ریشه یونانی به معنای “فراتر” گرفته شده و “جهان” از واژه یونیورس به معنای “جهان” آمده است. از این رو، از نظر واژگانی، می‌توان “متاورس” را به معنای “جهان ماوراء” ترجمه کرد. این اصطلاح یک مفهوم جالب و انقلابی است که احتمالاً برای آشنایی بیشتر با آن کنجکاو شده‌اید.

اولین بار این اصطلاح در رمان علمی تخیلی “سقوط برف” اثر نیل استفنسون در سال ۱۹۹۲ مورد استفاده قرار گرفت. در این کتاب، “متاورس” به عنوان آخرین تیر از کمان اینترنت بر پیکر نیمه جان دنیای سنتی شلیک شده است. این تعبیر یک جنبه فلسفی از اهمیت واقعیت مجازی است که در آن هر تعامل دیجیتال ممکن است تأثیرگذار بر دنیای واقعی باشد.

بعد از انتشار این رمان، چندین کتاب، فیلم و برنامه تلویزیونی به مفهوم “متاورس” پرداختند. از مهم‌ترین این آثار می‌توان به فیلم معروف “بازیکن شماره ۱؛ آماده” به کارگردانی استیون اسپیلبرگ اشاره کرد که اقتباسی از رمانی با همین نام از ارنست کلاین در سال ۲۰۱۱ است.

متاورس چیست؟

متاورس چیست؟

متاورس(Metaverse) یک فضای دیجیتال سه‌بعدی است که با بهره‌گیری از تکنولوژی‌هایی چون واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، زندگی آنلاین انسان را با زندگی واقعی و شبیه‌سازی‌شده‌اش ترکیب می‌کند. این فضا از طریق رابط‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری خود، حواس انسانی چون بینایی، شنوایی و حتی لامسه را با اینترنت یکپارچه و تعاملی می‌سازد. در دنیای مجازی متاورس، بسیاری از فعالیت‌های مرتبط با دنیای واقعی به صورت شبیه‌سازی شده در دسترس قرار می‌گیرند، از جمله آموزش، تجارت، ساخت‌وساز و تفریح.

برای دسترسی به دنیای متاورس، اولین پیش‌نیازها عبارتند از اتصال به اینترنت و استفاده از رابط‌های سخت‌افزاری واقعیت مجازی یا. VR از طریق این ابزارها، افراد می‌توانند به فضاهای متاورس مختلف مانند متا یا آکیولس وارد شوند.

توسعه‌دهندگان این تکنولوژی به ساخت یک دنیای دیجیتال با ادغام و تلفیقی از واقعیت فیزیکی و مجازی علاقه‌مندند. این رویای دیجیتال امروزه از مرحله نخستین خود عبور کرده است و دیگر یک خیال علمی-تخیلی نمی‌ماند.

بیشتر بخوانید: آلتراورس چیست؟

چه کسی مالک متاورس است؟

متاورس به عنوان یک فضای دیجیتال سه‌بعدی وجود دارد بدون اینکه به طور خاص یک فرد یا سازمان مالک آن باشد. حتی در آینده، با مشارکت سهام‌داران مختلف از افراد تا شرکت‌های تجاری در توسعه و بهره‌برداری از متاورس، هیچ‌کس به عنوان مالک آن شناخته نخواهد شد. با این حال، می‌توان پیش‌بینی کرد که شرکت‌های بزرگ مانند مایکروسافت در شکل‌گیری و توسعه متاورس نقش اساسی خواهند داشت.

ویژگی‌های متاورس

حال که می‌دانید متاورس چیست و چه کاربردی دارد، بهتر است با ویژگی‌های آن نیز آشنا شوید. در حال حاضر، به دلیل کمبود اطلاعات جامع در مورد متاورس، ممکن است به صورت دقیق در مورد ویژگی‌های آن حرف زد. اما به تعدادی از ویژگی‌های مهم آن اشاره می‌کنیم که می‌تواند به درک بهتر از آن کمک کند.

آواتارهای دیجیتال

یکی از جنبه‌های اصلی متاورس، ایجاد آواتارهای دیجیتال به منظور بیان احساسات و عواطف به نحوی نوین است. این آواتارها می‌توانند تصاویر دقیقی از ظاهر، شخصیت، و فرهنگ ما باشند. امکان سفارشی‌سازی آواتارها برای کاربران، تجربه تعاملی و گیمیفیکیشن را فراهم می‌کند.

زیرساخت یکپارچه

پروژه‌های مهم متاورس قصد دارند جهان‌های مختلف را با یکدیگر به صورت یکپارچه ارتباط برقرار کنند، مشابه اینترنت که امروزه تعداد بی‌پایانی وب‌سایت به یکدیگر وصل شده‌اند. این امکان را ایجاد می‌کند که کاربران به طور یکپارچه از یک دنیای متاورس به دنیای دیگر کوچ کنند.

اشتراک تجربه‌ها

متاورس به ما این امکان را می‌دهد که در دنیای بی‌نهایت حرکت کنیم و تمام تجربیات فیزیکی دنیای واقعی را زیر سقف یک دنیای مجازی قرار دهیم. این شامل مواردی مانند آموزش و تعلیم تعاملی یا تفریحات چون تجربه ترن هوایی در یک شهربازی و یا فرود روی ماه است.

امنیت

بلاکچین به عنوان یک فناوری انقلابی در متاورس به بهبود امنیت و حفاظت اطلاعات شخصی کاربران کمک می‌کند.

سرعت

دسترسی آنی به اطلاعات یکی از ویژگی‌های مهم متاورس است که کاربران می‌توانند بدون زمان‌بری برای جستجو، اطلاعات را دریافت کنند.

قابلیت همکاری

در متاورس، کاربران می‌توانند به یکدیگر در سراسر این دنیای مجازی سفر کرده و به همکاری در کمک به یکدیگر بپردازند، که این موضوع در دنیای واقعی نیازمند صرف وقت و انرژی بسیار زیادی است.

کاربرد متاورس چیست؟

کاربرد متاورس چیست

متاورس بدون شک یکی از فناوری‌هایی است که به هدف بهبود زندگی انسان و فراهم آوردن آرامش بیشتر برای او، پیش می‌رود. برخی از کاربردهای مهم متاورس شامل موارد زیر هستند:

  1. آموزش: متاورس می‌تواند به تحول در سیستم آموزش منجر شود. به عنوان مثال، افراد می‌توانند به راحتی در کلاس‌های آموزشی جهانی شرکت کنند بدون اینکه نیاز به هزینه و زمانی برای حضور فیزیکی در آن کلاس داشته باشند.
  2. سلامت و درمان: کادر درمان می‌تواند از متاورس برای ارتقاء سطح سلامت افراد بهره‌مند شود. به عنوان مثال، گجت واقعیت مجازی هولولنز(HoloLens) به جراحان در حین عمل جراحی کمک می‌کند و حتی باعث می‌شود زمان جراحی کاهش یابد.
  3. بازاریابی: صاحبان کسب و کار می‌توانند از کاربردهای متاورس بهره‌مند شوند و با استفاده از هدست‌های واقعیت مجازی، نسخه مجازی از محصولات خود را به مشتریان ارائه دهند.
  4. سرگرمی: یکی از کاربردهای اصلی متاورس در حوزه تفریح و سرگرمی است. به عنوان مثال، متاورس توانسته است صنعت بازی را به شدت تغییر دهد و تجربه جذابی برای گیمرها ایجاد کند که از لحاظ هیجان و لذت متنوعی را فراهم می‌کند.
  5. گردشگری: متاورس می‌تواند یک فرصت عالی برای افرادی باشد که به گردشگری علاقه‌مند هستند اما زمان یا توان مالی کافی برای سفر ندارند. این فناوری به این افراد کمک می‌کند تا بدون ترک خانه، به سراسر دنیا سفر کنند.

بیشتر بخوانید: آموزش خرید زمین در آلتراورس

متاورس و بازی های محبوب آن

در حال حاضر، عرصهٔ متاورس در دنیای بازی به عنوان یکی از پرطرفدارترین حوزه‌ها شناخته می‌شود، زیرا بازی‌های متاورس تجربه‌های جدیدی را برای گیمرها به ارمغان می‌آورند. در زیر به معرفی برخی از پروژه‌های متاورس در زمینه بازی می‌پردازیم.

  1. همسایه من آلیس:

آلیس همسایه من در متاورس چیست

– همسایه من آلیس یک پلتفرم بلاکچینی است که به کاربران این امکان را می‌دهد تا توکن‌های غیرقابل تعویض را مالکیت کنند.

– این پروژه به دنبال جلب مخاطبانی از دارندگان رمزارزها، علاقه‌مندان به بلاکچین، و گیمرها می‌باشد.

– کاربران با خرید توکن بومی، مالکیت قطعات زمین در بازی را به دست می‌آورند و با فروش آنها می‌توانند درآمد کسب کنند.

  1. انجین:

انجین در متاورس چیست

– انجین یک پلتفرم بازی بر بستر بلاکچین است که به کاربران این امکان را می‌دهد بدون نیاز به دانش برنامه‌نویسی، عناصر مختلف از جمله آثار هنری و دارایی‌های دیجیتال را ایجاد کنند.

– برخی از اقلام ایجاد شده در انجین قابل استفاده در سایر بازی‌های رایانه‌ای هم می‌باشند.

– توکن بومی این پلتفرم ENJ نام دارد که با خرید این توکن، معاملات و خرید اقلام بازی انجام می‌شود.

  1. سندباکس:

سندباکس در متاورس چیست

سندباکس یکی از برترین بازی‌های سال ۲۰۲۱ بوده و ساختار و گیم‌پلی آن شباهت زیادی به ماینکرافت دارد.

– این پروژه مبتنی بر بلاکچین اتریوم بوده و کاربران با خرید و فروش زمین به صورت توکن‌های NFT، قابلیت کسب درآمد را دارند.

– توکن بومی سندباکس با نام SAND شناخته می‌شود که پایه تراکنش‌های این پلتفرم را تشکیل می‌دهد.

  1. اکسی اینفینیتی:

اکسی اینفینیتی در متاورس چیست

اکسی اینفینیتی یک بازی بر پایه بلاکچین اتریوم است که از بازی‌های مشهوری مانند Crypto Kitties و Pokemon الهام گرفته است.

– در این بازی، بازیکنان هیولاهای کوچک به نام اکسی‌ها را خریداری و با آن‌ها در مبارزات شرکت می‌کنند.

– برنده این مبارزات به‌عنوان پاداش، ارز دیجیتال اکسی اینفینیتی دریافت می‌کند.

  1. دیسنترالند:

دیسنترالند در متاورس چیست

– پلتفرم دیسنترالند یک محیط دیجیتال مشابه دنیای واقعی است که کاربران می‌توانند در آن با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و فعالیت‌های آنلاین انجام دهند.

– کاربران با خرید توکن بومی این پلتفرم به نام مانا، می‌توانند اقلام مختلفی را خریداری و معامله کنند، از جمله لباس‌ها، آیتم‌ها و زمین‌های مجازی در بازی.

متاورس و دنیای موسیقی

سرزمین و قابلیت‌های متاورس به طور چشمگیری گسترده‌تر از دنیای گیم به نظر می‌رسد، و به نظر می‌رسد که آیندهٔ موسیقی نیز در این فضا به چشم می‌خورد. به تازگی، بازی فورتنایت کنسرت‌های هنرمندانی همچون آریانا گرانده و تراویس اسکات را برگزار کرده است، و در سال گذشته، کنسرت لیل ناز اکس در روبلاکس با ۳۳ میلیون بازدید داشته است.

بنابراین، استارت‌آپ‌هایی مانند استیج ۱۱، که به تازگی موفق به جلب ۵ میلیون دلار از Otium Capital شده‌اند، در حال ایجاد تجربیات موسیقیایی گسترده برای متاورس هستند و با هنرمندانی چون دیوید گوتا، اسنوپ داگ، نی یو و آکون همکاری می‌کنند.

واقعیت این است که احتمالاً زمانی که رفتن به کنسرت یا جشنواره‌های موسیقی در یک مدت زمان کوتاه به یک تجربه قدیمی تبدیل می‌شود، افراد ترجیح می‌دهند در فضای متاورس در کنسرت‌ها شرکت کنند. به دلیل سرعت بالای پذیرش متاورس در صنعت موسیقی، منطقی است که در آینده ببینیم خوانندگان بلیط‌های کنسرت خود را به‌عنوان NFT(توکن غیرقابل قابل تعویض) صادر کنند.

پیش نیازهای ورود به متاورس

همانطور که برخی از تجربیات متاورس نیازمند عینک‌های واقعیت مجازی هستند، مانند جلسات و آموزش‌های فراگیر، بازی‌هایی چون روبلاکس یا ماین کرافت برای اجرا نیازی به استفاده از این عینک‌ها ندارند، و کاربران می‌توانند از دستگاه تلفن همراه خود برای بازی استفاده کنند.

اما ریدرستاد(Emma Ridderstad)، مدیر اجرایی و یکی از بنیان‌گذاران شرکت Warpin، اظهار داشته است:

قبل از استفاده از عینک واقعیت مجازی، ما تجربیات واقعیت افزوده را با استفاده از تلفن همراه خود به شکل‌های مختلف تجربه می‌کنیم، به‌عنوان مثال، امکان امتحان کردن کفش یا لوازم آرایش قبل از خرید.

برای درک بهتر این دو تکنولوژی، واقعیت افزوده(Augmented Reality) و واقعیت مجازی(Virtual Reality) که به نوعی به آینده متاورس مرتبط هستند، را معرفی می‌کنیم.

مقاله پیشنهادی: آی پی ثابت ترید

واقعیت افزوده(AR) در متاورس چیست؟

واقعیت افزوده، یا به اختصار AR، المان‌های بصری، صوتی و سایر حس‌های تجربی را بهبود می‌بخشد و توانایی کاربر در کنترل تجربه‌اش در دنیای واقعی را ارتقا می‌بخشد. AR به راحتی از طریق تلفن همراه قابل دسترس است و کاربران می‌توانند تعاملات خود را با دنیای واقعی بهبود بخشند.

به‌عنوان مثال، فکر کنید که چگونه در بازی Pokémon GO، پوکمون‌های مجازی در محیط واقعی شما نمایان می‌شوند و شما با آن‌ها تعامل می‌کنید. شرکت‌هایی چون مایکروسافت نیز در سال‌های اخیر توسعه قابل توجهی را در زمینه AR ایجاد کرده‌اند. آن‌ها در سال ۲۰۱۶ نسخه اولیه هدست واقعیت افزوده HoloLens را برای توسعه‌دهندگان عرضه کردند، که امکان تجربه محیط‌های نرم‌افزاری و بازی در دنیای واقعی را فراهم می‌کرد. نسل دوم این هدست با نام HoloLens 2 با سخت‌افزاری بهبود یافته در سال ۲۰۱۹ عرضه شد و با معرفی سرویس Microsoft Mesh، مایکروسافت نشان داد که تا چه اندازه در آینده برای این تکنولوژی اعتقاد دارد.

واقعیت مجازی(VR) در متاورس چیست؟

واقعیت مجازی، یا به اختصار VR، تجربه مجازی کاملی ایجاد می‌کند و به بهبود واقعیت‌های تخیلی کمک می‌کند. تکنولوژی VR همواره نیازمند یک هدست است و کاربران توسط آن به دنیای مجازی وارد می‌شوند. به عنوان مثال، هدست واقعیت مجازی PlayStation VR توسط پلی‌استیشن عرضه شده که تجربه بهترین بازی‌های VR را برای کاربران فراهم می‌کند. در این هدست‌ها، گیمرها به دنیای مجازی وارد می‌شوند و با قرار گرفتن در نقش اصلی کاراکترهای بازی، دنیای اطراف خود را به شکل‌های جدید تجربه می‌کنند. با وجود سال‌ها از عرضه این تکنولوژی، VR همچنان در مسیر رشد و تکامل قرار دارد و آینده آن در شکل‌گیری و گسترش دنیای متاورس جذاب است.

ورود به متاورس

ورود به متاورس

حال که می‌دانید متاورس چیست، بهتر است بدانید که برای ورود به دنیای متاورس ممکن است برای بسیاری از افراد پیچیده به نظر برسد، اما این موضوع آنقدر هم دشوار نیست. ابتدا باید یک پلتفرم متاورس را انتخاب کنید، سپس کیف پول ارز دیجیتال را نصب کرده و آن را شارژ نمایید. در نهایت با اتصال کیف پول به بازار مجازی، می‌توانید رمزارز خریداری کرده و آواتار خود را ایجاد کنید. اما باید توجه داشت که به دلیل تحریم‌های کشور، کاربران ایرانی برخی از پلتفرم‌های متاورس را به صورت مستقیم استفاده نمی‌توانند و باید از نرم‌افزارهای تغییر آی‌پی برای ورود به دنیای متاورس استفاده کنند.

خطرات متاورس چیست؟

در مورد خطرات متاورس، حقوق‌دانان هشدار می‌دهند که این فضاها با مسائلی چون مالکیت معنوی، حفاظت داده، مجوز محتوا و همچنین دارایی‌های رمزارزی درگیر مشکلات حقوقی هستند. به‌عنوان مثال، روبلاکس به تازگی برای نمایش موسیقی در metaverse، با انجمن ناشران موسیقی ملی ایالات متحده به دلیل مسائل حقوقی درگیر شده است.

ایزابل فاکس، شریک عمومی در Outsized Ventures، که اخیراً در Hadean سرمایه‌گذاری کرده، بیان می‌کند که بزرگ‌ترین ریسک برای سرمایه‌گذاران کشف شرکت‌هایی است که واقعاً بدانند چگونه یک متاورس جذاب و مورد استقبال بسازند و برخی کارآفرینان از رویکرد «بساز، مشتری می‌آید» استفاده می‌کنند که ممکن است با گذشت زمان شکست بخورد.

شرکت های فعال در حوزه متاورس

حوزه کریپتوکارنسی برای شرکت‌های بزرگ جهان یک فرصت مناسب برای سرمایه‌گذاری به حساب می‌آید. این شرکت‌ها در رقابت برای ورود به پروژه‌های جدید با یکدیگر هستند و سعی دارند تا از فرصت‌های موجود به بهترین شکل استفاده کنند. متاورس هم یک فضای نوظهور است که توجه شرکت‌های بسیاری را به خود جلب کرده است.

شرکت‌های برتر در زمینه متاورس عبارتند از:

  1. گوگل(Google): گوگل با اولین تلاش برای ورود به دنیای متاورس از طریق عینک گوگل(Google Glass) شناخته می‌شد. اما در حال حاضر، گوگل دامنه فعالیت خود را گسترش داده و به دنبال اتصال از طریق آواتارهای ترکیب‌شده با دنیاهای فیزیکی و دیجیتال است.
  2. متا(Meta): شرکت متا، که قبلاً با نام فیسبوک شناخته می‌شد، در اکتبر ۲۰۲۱ به نام متا تغییر کرد. از دستاوردهای مهم متا در حوزه متاورس می‌توان به پروژه‌هایی مانند Cambria، Horizon و پیام‌رسانی در قالب واقعیت مجازی اشاره کرد.
  3. مایکروسافت(Microsoft): برنامه Mesh اولین دستاورد مایکروسافت در حوزه متاورس است که به تیم‌های نرم‌افزاری تعلق دارد. این برنامه در زمان شیوع ویروس کرونا به منظور فراهم‌کردن فرصت‌های کار از راه دور ایجاد شد و هم‌اکنون مایکروسافت به دنبال گسترش برنامه‌های کاربردی بر پایه متاورس است.
  4. بایننس(Binance): به عنوان یکی از معتبرترین صرافی‌ها، بایننس در توسعه زیرساخت‌هایی که از طریق متاورس، فرآیندهای نوآورانه در حوزه امور مالی جدید ایجاد کند، مشغول است. ایجاد بازار NFT توسط بایننس، یک بستر بسیار مناسب برای خرید و فروش دارایی‌های مجازی مبتنی بر توکن از چندین بلاک‌چین است.

آینده متاورس چیست؟

با وجود تبلیغات اخیر در مورد متاورس‌ها، هنوز کارهای زیادی باید در این حوزه انجام شود تا متاورس به عنوان یک مکان اصلی برای تجربه جدید زندگی، بازی و کار شناخته شود. زیرساخت‌های متاورس و نگرانی‌های مرتبط با حریم خصوصی و نظارت‌های بین‌المللی، فقط بخشی از موضوعاتی هستند که کسب‌وکارها و دولت‌ها در حال بحث در مورد آن‌ها هستند. با این حال، بررسی آینده متاورس نشان می‌دهد که فناوری با سرعتی بی‌سابقه حرکت خواهد کرد و زودتر از تصور ما، این فراجهان را به ما هدیه خواهد داد.

وقتی خبرنگار CNN از تیم سوئینی(تیم اسوینی) بنیان‌گذار اپیک گیمز درباره آینده متاورس پرسید، او گفت:

“فکر می‌کنم برای تحقق کامل این ایده یک دهه یا بیشتر زمان نیاز است، اما به هر حال این اتفاق می‌افتد. متاورس قرار نیست توسط یک شرکت خاص ایجاد شود. این ایده توسط میلیون‌ها توسعه‌دهنده خلق خواهد شد. بنابراین، متاورس خشت به خشت ساخته می‌شود و همه در خلق آن سهیم‌اند.”

ایزابل فاکس(ایزابل فاکس)، شریک عمومی در Outsized Ventures، می‌گوید بزرگ‌ترین ریسک برای سرمایه‌گذاران، کشف شرکت‌هایی است که واقعاً می‌دانند چگونه یک متاورس قانع‌کننده و مورد استقبال

بسازند. برخی کارآفرینان رویکرد “بساز، مشتری می‌آید” را پیش می‌گیرند که قطعاً با گذشت زمان شکست می‌خورند. برای اطلاعات بیشتر در حوزه ارزهای دیجیتال و متاورس، با نایس نت همراه باشید.